14 Aralık 2014 Pazar

Telepinuş Fermanı

·         Telepinuş  Fermanı’nda  Zidanza’nın  öz oğlu Ammunaş tarafından öldürüldüğü anlatılmaktadır.
·         Ammunaş zamanında, memlekette büyük bir kıtlık olmuştu. Ammunaş’ın Testis ve Huzzia adlarında iki oğlu vardı. Telepinuş Fermanı’nda, Huzzia’nın, ağabeyi Testis’i öldürerek tahtı ele geçirdiğini bununla da yetinmeyerek kendisini de öldürtmek istediğini, fakat suikastın meydana çıkması üzerine asiller meclisi olan Pankuş mahkemesine verdiğini anlatmaktadır.
·         Telepinuş  Fermanı’nda Hitit kralının ölümünden sonra kimin tahta geçeceği meselesine de kesin bir çözüm getirmiştir. Buna göre ölen kralın meşru zevcesinden doğan en büyük oğlu, tahtın gerçek sahibidir. Böyle bir oğul yoksa ikinci dereceden  bir kadından doğan en büyük oğlu tahta geçebilir. Kralın şu veya bu şekilde hiçbir oğlunun olmaması durumunda, en büyük kızının kocası, yani damadı kral olabilecektir ki bu da Telepinuş’un durumunu ortaya koymaktadır.
·         Telepinuş’dan evvel, kraliyet ailesi arasında meydana gelen taht mücadelelerinde suçlu bulunan kişi, bütün aile efradı ile birlikte öldürülmek suretiyle kolektif cezaya çarptırılıyor, malına mülküne de devlet tarafından el konuluyordu. Telepinuş, çıkarmış olduğu fermanla bu ilkel cezalandırma yöntemini kaldırmış ve ferdi ceza sistemini getirmiştir. Buna göre suç işlediği iddia edilen hanedan mensubu, önce Pankuş huzurunda mahkeme edilecek, eğer suçlu olduğu delillerle ispat edilirse o zaman cezalandırılacaktı. Geçmişte olduğu gibi kolektif bir ceza sistemi uygulanmayacak, bunun yerine, sadece suçu işleyen kişi ölüm cezasına çarptırılacak, fakat çoluğuna çocuğuna ve mal varlığına kesinlikle dokunulmayacaktı.

·         Telepinuş Fermanı, sadece tarihi açıdan değil, aynı zamanda hukuki bakımdan da önemli bir vesikadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder