14 Aralık 2014 Pazar

Kadeş Meydan Muharebesi

·         Harbin gerçek nedeni ise, Mısır ve Hitit devletlerinin birbirine eşit kuvvetler haline gelmesi ve bu iki büyük devletin ekonomik menfaatlerinin Kuzey Suriye toprakları üzerinde birleşmesi idi.
·         IV.Amenofis’in ölümünden sonra Mısırlılar, Suriye toprakları üzerindeki geleneksel haklarını korumak sevdasına kapılmışlar ve bu ideal çerçevesi içinde  I.Sethos, Suriye seferlerine başlamıştı. Her iki taraf içinde gaye aynı idi ve bu iki siyasi gücün çarpışması artık kaçınılmaz görünüyordu.
·         Kadeş harbi hakkında bilgi veren Mısır kaynakları, iki metin ile bir grup kabartmadan ibaret olup, bunlar olayı ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktadır .Bütün bu kaynakların, firavunun emri ile ve tek taraflı bir görüşle meydana getirildiğini unutmamak gerekir.
·         Hitit kaynaklarına gelince; Kadeş muharebesi hakkında bilgi veren Muvattali zamanından kalma bir belge bugüne kadar bulunamamıştır.
·         Mısır kaynakları, her ne kadar firavunun bu savaştan parlak bir zaferle ayrıldığını  beyan etseler de, netice, Hititler’in zaferini göstermektedir.
·         Harbin görünürdeki nedenini teşkil eden Amurru Devleti’nin ilhakı keyfiyetini Hititler başarmış ve harpten önce olduğu gibi harpten sonra da Amurru Şehir Devleti, Hitit egemenliğinde kalmıştır.
·         Muvattali’nin halefleri olan III.Hattuşili ve IV. Tuthalya’nın  Amurru kralları ile yaptıkları antlaşmalar, Hitit zaferinin en kuvvetli delilleridir.
·         II.Ramses’in Suriye seferlerine devam etmesi keyfiyeti de, karşısındaki  mukavemeti hala yenemediğini gösterir.
·         Bu muharebenin kaç yıl sürdüğünü bilmiyoruz.
·         İki taraf arasında barış yapıldığı zaman, Hitit Devleti’nin başında III.Hattuşili bulunuyordu. Muvattali’nin akibeti hakkında bilgimiz yoktur.

·         Kadeş muharebesi ile barış arasında Hitit Devleti’nin iç yapısında bazı olayların cereyan ettiği, III. Hattuşili’nin müdafaanamesinden öğrenilmektedir. Bu vesikaya göre,  Muvattali’nin ölümünden sonra yerine oğlu Urhi-Teşup geçmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder