14 Aralık 2014 Pazar

Hititler

Hititler’in Anadolu’ya nereden geldikleri, kesin olarak bilinmemektedir. Onların geldiği yer hususunda üç farklı görüş vardır. Birinci görüşe göre Hititler, Anadolu’ya boğazlar üzerinden gelmişlerdir. İkinci görüşü savunanlar, onların Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya geldiklerini kabul ederler. Üçüncü görüş ise onların Kuzey Suriye üzerinden Anadolu’ya geldikleri yolundadır. Bize göre, M.Ö.2.Binyılın ikinci çeyreğinden itibaren, hiç olmazsa Orta Anadolu’ya hakim olup güçlü bir siyasi birlik oluşturan, daha sonra da Anadolu’nun büyük bir bölümüne hükmeden Hititler, Anadolu’nun yerli kavimlerinden biri olmuş olabilirler. Zira Hitit dilinde, Hattice, Hurrice, Luwice ve Sümerce ile diğer bazı Anadolu dillerinden geçme pek çok kelimenin mevcut olması, Hititlerin yüzyıllardan beri bu kavimlerle içiçe yaşamış olduğunu gösterir. Filolojik tetkikler, onların Hint-Avrupai dil konuşan bir kavim olduklarını orta çıkarmıştır
     Hitit kavminin adı,  İsrailoğulları’nın kutsal kitabı olan ve eskiçağ tarihinin klasik kaynaklarından biri olarak kabul edilen Tevrat’ta ‘’ht halkı’’ olarak geçer. ’’Ht’’ kelimesi aslında, Hatti adının İbranileşmiş biçimi olup, Sami dillerde sesli harf bulunmadığından , bu kavmin ismi için yalnız ht harfleri kullanılmıştı. Asur vesikalarında bu kavim ve ülkesi ‘’heta’’olarak geçer. Hititler hiçbir zaman Hitit adını benimsememiş, kendilerini Anadolu’nun M.Ö.3 Binyıldaki sahipleri gibi ‘’Hattiler ‘’ diye isimlendirmişlerdir, oturdukları topraklara da’’ Hatti Ülkesi ‘’ adını vermişlerdir. Şunu söylemek mümkündür ki, Hitit adı, binlerce yıl sonra, yanlış okuma yüzünden uydurulmuş bir isimdir.

     Hitit krallarının atları olarak kabul edilen Kuşşara kralı Pithana ve oğlu Anitta, M.Ö. 1750 dolaylarında Kayseri yakınlarındaki Kültepe höyüğünün bulunduğu o dönemlerin Kaniş şehrini zaptetmişler ve kentin adını Neşa olarak değiştirdikten sonra, kendilerine başkent yapmışlar ve bundan sonra kendi dillerine de ‘’Neşa dili’’ adını vermişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder