14 Aralık 2014 Pazar

Osmanlı Devleti İçin 19.Yüzyılın Özellikleri

·         Osmanlı devleti 1299 da kuruluşundan 1579 yılına kadar sınırlarını devamlı olarak genişlettiği için bu devre yükselme devri denir.fakat imparatorluğun sınırlarının genişlemesi 1579 da durmuş ve bu tarihten 1699 yılına kadar bir duraklama devrine girmiştir. 1699 Karlofça anlaşmasından sonra 1815 ihtilal savaşlarına kadar Osmanlı imparatorluğu savaşlarda toprak kaybetmiş sınırları gerilemeye başlamıştır.burada söz konusu olan  Avrupa'daki sınırların daralması yani gerilemesidir. Bu sebepten bu devreye de gerileme devri denir.
·         19. yüzyıl ise Osmanlı’nın yıkılma devridir. 19.yüzyılın özelliği şuradadır bu yüzyıl içinde yaptığı savaşlarda toprak kaybetmekle birlikte Fransız ihtilalinin doğurduğu nasyonalizm akımının tesiriyle kendi sınırları içindeki yabancı milletler birer birer bağımsızlıklarını alarak imparatorluktan kopmuşlardır. Bu ise Osmanlı'nın dağılma ve çöküşünü hızlandıran bir faktör olmuştur mesele 1829 da Yunanistan, Sırbistan Romanya Karadağ Bulgaristan Arnavutluk bağımsızlıklarını almışlardır bunlar Osmanlı İmparatorluğu'nun Müslüman olmayan azınlıklarıdır.
·         Nasyonalizm akımı etkisini ilk önce ve en fazla imparatorluğun Müslüman olmayan kesiminde göstermiştir.bu milletlerin imparatorluğun Avrupa topraklarında yaşaması milliyetçilik tesirini kolaylaştırdığı gibi Avrupa devletlerinin müdahalelerine de neden olmuştur.
·         Milliyetçilik akımın etkisi bu kadarla da sınırlı değildir.Bu akım imparatorluğun Müslüman azınlıkları yani Araplar üzerinde de etkili olmuştur İmparatorluğun sonu yaklaştığında Arap halkları arasında da bir bağımsızlık hareketleri Osmanlı imparatorluğunun dağılma ve yıkılmasına giden yolu açmıştır.

·         Osmanlı idarecileri bunu önlemek için başvurdukları tedbirler ve çareler ise imparatorluğu yıkılmaktan kurtaramamıştır.bu tedbirlerden bir tanesi de güvenliğini ve varlığını koruyabilmek için takip etmiş olduğu denge politikasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder