14 Aralık 2014 Pazar

Locarno Anlaşması


        Fransa’nın Almanya’yı sindirmek için uyguladığı tamirat borçları politikası Versay’ın hemen arkasından gerginlik ve zorlama devresine giren Fransız-Alman münasebetleri ancak 1925 Ekim  ayında imzalanan Locarno Antlaşmaları ile güven çerçevesi içine girmiştir.
       Locarno antlaşmaları da Fransa’nın Almanya’ya karşı güvenliği sağlama çabalarının bir sonucu olmuştur.Fransa İngiltere’den bir ittifak kapamayınca güvenlik meselesi için Milletler Cemiyeti’ne döndü. Milletler cemiyeti ilk günden itibaren silahsızlanma üzerine eğilmişti. Bunun için Milletler Cemiyeti 1923 yılında Karşılıklı Yardım Anlaşması hazırlayarak bunu devletlerin onayına sundu.

        Buna göre, bir devletin diğerine saldırısı halinde Milletler cemiyeti konseyi kimin saldırgan olduğuna 4 gün içinde karar verecek ve diğer devletler saldırıya uğrayan tarafa yardım edecekti. Fransa bunu kabul etti İngiltere Dominyolar, İskandinav devletleri ve Hollanda taahhütlerini arttırdığı sebebiyle kabul etmedi. Güvenlik sağlama teşebbüsü suya düştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder