14 Aralık 2014 Pazar

Lozan'da Ele Alınan Konular

·         Doğu Sınırı: Ermeni yurdu bahis konusu olamaz. Olur ise görüşmeler kesilecektir.
·         Irak Sınırı: Süleymaniye, Kerkük, ve Musul sancakları istenecektir. Konferansta bundan farklı olarak ortaya çıkacak güçlükler için Vekiller Heyeti’nden talimat alınacaktır. Petrol vesaire imtiyazları sorununda İngilizlere bazı ekonomik çıkarlar sağlanması görüşülebilir.
·         Suriye Sınırı: Bu sınırın düzeltilmesinde olanaklar elverdiğince çalışılacak ve bu sınır şöyle olacaktır: Resi İbn-i Hayn’dan başlayarak Harm, Müslimiye, Meskene, ve sonra Fırat yolu Dirizor, çöl ve nihayet Musul vilayeti güney sınırına ulaşır.
·         Adalar: Duruma göre hareket edilecek ve kıyılarımıza pek yakın meskun olan ve olmayan adalar derhal ilhak edilecek, başarı elde edilemediği takdirde Ankara’dan sorulacaktır.
·         Trakya Batı Sınırı: 1914 sınırının elde edilmesine çalışılacaktır.
·         Batı Trakya: Misak-ı Milli maddesi uygulanacaktır.
·         Boğazlarda ve Gelibolu yarımadasında yabancı askeri kuvvet kabul edilemez. Eğer bu konudaki görüşmeler kesilmeyi gerektirirse kesilmeden önce Ankara’ya bilgi verilecektir.
·         Kapitülasyonlar kabul edilemez. Görüşmelerin kesilmesi gerekir ise yapılır.
·         Azınlıklar: Esas mübadeledir.
·         Düyun-u Umumiye: Türkiye’den ayrılan memleketlere dağıtımı, Yunanlılara devri ,yani tamirata karşılık tutulması, olmadığı takdirde 20 yıl ertelenmesi gerekir. Düyun-u Umumiye İdaresi ortadan kalkacaktır. Güçlükler çıktığı takdirde Ankara’ya sorulacaktır.
·         Ordu ve donanmayı sınırlandıran konu olmayacaktır.
·         Yabancı kurumlar Türk kanunlarına tabi olacaklardır.
·         Türkiye’den ayrılan memleketler için Misak-ı Milli’nin özel maddesi yürürlüktedir.

·         Cemaatler ve İslam Vakıflar Hukuku eski antlaşmalara göre düzenlenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder