14 Aralık 2014 Pazar

I. Murşili

·         I. Hattuşili öldüğünde yerine I. Murşili geçmişti.
·         Hattuşili I.Murşili’ye kuzeyde Karadeniz’den güneyde Haleb’e, doğuda Fırat’tan batıda Ege denizine kadar uzanan bir devlet bırakmıştı.
·         I.Murşili, bu hudutları yalnız muhafaza etmekle kalmadı, isyan eden Halep Krallığına son verdiği gibi, o zamanki dünyanın en büyük kültür merkezi olan Babil’i de zaptederek veliahtlığa layık olduğunu ispat etti.
·         Babil’in fethi, Hitit tarihi açısından büyük önem taşır. Çünkü Hititler’in  Babil’e girmeleriyle, Mezopotamya medeniyetinin kapıları Anadolu’ya açılmış oluyordu.
·         Hitit kralı başta olmak üzere, ileri gelen birçok devlet adamı, Babil kültürünün yüksekliği ve parıltısı karşısında adeta erimişlerdi. Babil kültürü Hititler üzerinde büyük bir tesir yapmıştı. Anadolu’ya aşılatmak için, pek çok bilim adamı, sanatkar, katip ve mimarı beraberinde Hattuşaş’a getirdi.
·         I.Murşili’nin Babil’i fethi, o zamanki Önasya dünyasında büyük yankılara yol açmıştı. Babil kronik yazarları ‘’Hattili adam geldi, Babil’i aldı’’ demişlerdi.
·         Babil’in zaptı ile Hitit devletinin güney  hududu Basra Körfezi’ne dayanmamakla beraber, Akdeniz ticaretini bu körfeze bağlayan Fırat kervan yolunun önemli bir kısmının kontrolü, Hitit kralının eline geçmiş bulunuyordu.
·         I. Murşili Babil’den Hattuşaş’a döndükten sonra bir saray entirikasına kurban gitmiş ve öldürülmüştü. Telepinuş Fermanında, Murşili’yi eniştesi Hantili’nin öldürdüğü yazılıdır.

·         Hantili’nin tahta geçmesiyle Puşarumma sülalesi sona ermiş ve yeni bir ‘’Gasıp Krallar ‘’ devri başlamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder